Jak efektivně vyhrát boj s inflací

boj s inflací

Jak se bránit inflaci, která nemilosrdně ukrajuje z hodnoty vašich úspor s nebývalou razancí? Investujte do aktiv, která mají šanci růst rychleji než inflace. Mezi tyto investice patří zejména akcie.


Jak je to s inflací

Inflace znamená dlouhodobý růst cen produktů, služeb, prostě toho, co jako spotřebitelé kupujeme. Neboli to, jak rychle, jakým tempem se znehodnocují vaše prostředky držené v hotovosti nebo na bankovním účtu. Inflace je plánovaná centrálními bankami. Aktuálně většina světových bank má svůj inflační cíl stanoven na 2 % ročně. Nicméně zejména v letech 2021 až 2023 jsme viděli například v České republice velmi vysokou inflaci atakující v některých měsících až 18 %!

Je hotovost dobrá?

Mnoho z nás rádo drží hotovost, popř. peníze na běžných účtech. Zásadním pravidlem pro boj s inflací je ale naopak se vyhnout držení velkých hotovostních rezerv. Tyto rezervy vám samy od sebe nerostou, ale ceny všeho zboží a služeb kolem vás ano. Samotné peníze tak inflace rychle znehodnocuje.

Spoření není dostatečné

Další možností, po které mnoho z nás sáhne, je využít spořicí účet nebo termínovaný vklad. Spořicí účet nabízí na jednu stranu jistou míru bezpečí a snadný přístup k penězům. Na druhou stranu ale není dostatečný pro dlouhodobé uchování hodnoty vašich úspor. Úrokové sazby na spořicích účtech často nedosahují ani míry inflace. To znamená, že vaše peníze ztrácejí kupní sílu, i když možná ne tak rychle, jako kdyby byly na běžném, neúročeném účtu.

Konzervativní stavební spoření také nestačí

Ekonomové tvrdí, že český investor je velmi konzervativní. Pro mnohé je vrcholem “investování” stavební spoření. Pokud si budete spořit tímto způsobem, pak ale také inflaci neporazíte. Stavební spoření má v současné době obvyklé zhodnocení kolem 3 až 5 %. A to zejména díky různým bonusům, využití státní podpory a podobně. Jen díky této “nastavbě” dokážete dosáhnout zmíněných procent. Do budoucna se výnos ale může snížit. Stačí, aby stát přestal tento produkt podporovat nebo aby spořitelny již nevyplácely bonusy.

Investiční zlato

Část populace si oblíbila jako investici zlato. Na něj si v případě zlatých slitků můžete doslova sáhnout, což mají rádi zejména konzervativnější investoři. Jak je ale patrné z dlouhodobých grafů ceny, zlato více či méně dlouhodobě udržuje svoji hodnotu. To znamená, že se udržuje na inflaci, ale v zásadě ji nepřekoná. Vaše prostředky se tak dlouhodobě neznehodnocují, ale ani výrazně nezískávají na hodnotě. Budete tak plus minus na svém i po desítkách let.

Při investování do zlata však zvažte to, že nákup fyzického zlata je z krátkodobého hlediska relativně nevýhodný, a to kvůli vysokým poplatkům. Výhodnější je z hlediska poplatků investovat do ETF nebo akcií u brokera, který vás nezatěžuje vysokými poplatky.

Alternativné ínvestice

Investovat lze také alternativně, například do kryptoměn, umění, komodit, drahého vzácného alkoholu nebo sběratelských předmětů. Alternativní investice však bývají velmi rizikové. Návratnost tak není zaručená prakticky nikdy. Na tuto skutečnost investoři často zapomínají a dávají do alternativních investic příliš velkou část svých prostředků. Obecně tak alternativy mohou ochránit před inflací, ale zdaleka ne vždy. Myslete na to a do alternativních investic vkládejte pouze malou část svých peněz.

Investice do akcií díky ETF

Stále oblíbenější je investování do akcií, zejména do velkých světových nebo amerických akciových indexů. Je to možné zejména díky ETF, prostřednictvím jejich nákupu u svého například internetového brokera.

ETF neboli fond obchodovaný na burze je pouze nástroj. To znamená je třeba si rozmyslet, do čeho jejich prostřednictvím investujete. Typicky jde o velké a diverzifikované akciové indexy. Nejčastěji jde o americký index S&P 500 nebo celosvětový MSCI World. Indexy dlouhodobě překonávají inflaci. U obou zmíněných indexů jde v průměru o 7 až 10% ročně.  Tato částka tak dlouhodobě pokrývá inflaci a navíc vaše vložené prostředky zhodnocuje.

Mějte však na paměti, že některé roky nemusí být výdělečné. Také na indexech byly roky, kdy hodnota poklesla o desítky procent. Jde ale o velmi výjimečnou situaci která není obvyklá, navíc zatím netrvala déle než rok nebo dva. Poté docházelo historicky vždy k návratu na hodnotu před poklesem. To u jiných komodit nebo jednotlivých akcií tomu tak není.

Zásadou je zejména akcie neprodávat, ale naopak průběžně a pravidelně nakupovat.  Typicky například jednou za měsíc, dle finančních možností investora. Pokud byste tuto pravidelnost přerušili, můžete se tak připravit o výnos, který vám za dobu, kdy neinvestujete, jednoduše “uteče”. Honba za lepší cenu dlouhodobém důsledku může naopak škodit.  Investoři ani nikdo jiný nedokáže přesně odhadnout propady trhu.

Závěrem

Inflace je bohužel nedílnou součástí naší současné ekonomiky. Její úplné vymizení bohužel žádná centrální banka neplánuje. Jednou za čas se objeví takzvaná deflace, čili snižování cen.  Taková situace je ale velmi výjimečná a za posledních 10 až 20 let prakticky nenastala. Nelze na ni spoléhat ani do budoucna.

Chceme-li se chránit před rizikem snižování hodnoty našich peněz, jako důsledek inflace, pak je pro to třeba aktivně něco udělat. V dnešní době můžeme využít některý z mnoha investičních nástrojů, například ETF, které nám mohou pomoci naše prostředky dlouhodobě zhodnotit a ochránit je před znehodnocením.

Jak efektivně vyhrát boj s inflací

Napsat komentář

Upozornění

Neuvádějte žádné kontaktní informace (e-mail, WhatsApp, odkazy atd.). Jinak bude váš komentář/recenze ihned smazána. Manuálně kontrolujeme dodržování tohoto pravidla. Toto opatření slouží k ochraně čtenářů našeho webu, spousty podvodníků se snaží vydávat za poradce a tahají z lidí peníze, a tomu nebudeme přihlížet!

Scroll to top